понедельник, 11 июля 2022 г.

”Sânziene, flori tămăduitoare, descântate la izvoare!”

 ”LaTeiencele” la cea de-a doua ședință din acest an...

Recent ”LaTeiencele” s-au întrunit la cea de-a doua ședință din acest an a cenaclului literar ”La Teiul lui Stamati” cu genericul ”Sânziene, flori tămăduitoare, descântate la izvoare!”. În program:
📌 Sânzienele - tradiții, obiceiuri, importanța păstrarării și promovării lor.
”Sânziene, flori tămăduitoare,
Descântate la izvoare!
Flori sfințite-n calendare!”

📌 6 iulie - Ziua Comemorării Victimelor deportărilor staliniste.
”În noaptea din 49.., cînd Basarabia a cunoscut infernul...”
Din 1990, anual, pe 6 iulie, în R. Moldova este marcată Ziua comemorării victimelor stalinismului. Anul ăsta s-au împlinit 73 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia, în 1949. E o temă dureroasă și sensibilă, dar e de datoria noastră să păstrăm vie memoria celor nedreptăţiţi și să transmitem această memorie noilor generații.

📌 ”Maestră a cuvântului rostit, îndrăgostită de versul scris.” Ninela Caranfil la 75 ani de la naștere- personalitate marcabilă care s-a dedicat cu drag scenei și a lăsat o amprentă adîncă în istoria neamului nostru, făcând parte din generația de aur a Republicii Moldova.

📌 ”Pavel Bechet - cel ce ne-a înveselit viața toată.”
La 5 iulie regretatul actor, umorist și textier ar fi împlinit 65 de ani.
În 2000 a fost distins cu medalia ”Meritul Civic” pentru activitate creatoare prodigioasă și contribușie substanțială la propagarea valorilor naționale și înaltă măestrie. Incredibil, dar anii zboară, sunt deja 20 de ani de la moartea sa. Actorul s-a stins din viață la 8 iulie 2002 în urma unei boli incurabile. Pavel Bechet nu mai ieste, dar a rămas viu în multe inimă prin ”perlele sale” nemuritoare, care ne înveselesc viața







Комментариев нет:

Отправить комментарий